Ez nem egy cápa, hanem maga a tenger

Az egész kontinenst lebénító koronavírus okozta válság következtében a sunyi, béna kacsa szerepébe bújt Európai Unióról kiderült, mai állapotában semmi más, mint a mögötte álló gazdasági érdekek rideg és kegyetlen képviselete.

Miközben a tagországok állampolgárai ezrével halnak meg naponta a járvány miatt, a legnehezebb helyzetbe került kormányok segélykéréseit gyakorlatilag válaszra sem méltatja. Nem csoda, hogy a bajukkal egyedül maradt európai nemzetállamok úgy rúgják le magukról a brüsszeli bürokráciát, ahogy a folyóba zuhant ember próbál megszabadulni a vízzel telt bakancsától és kabátjától, nehogy azok húzzák le a mélybe.

Ebben a helyzetben a tagországok magasról tesznek a máskor szent és sérthetetlen négy szabadságelvre, az emberek, az áruk, a szolgáltatások, a tőke szabad mozgására. A kontinentális átjáró ház az első komolyabb válságban csődöt mondott, ám a bürokraták továbbra is ugyanazt a politikát mantrázzák. Beszédes, hogy épp akkor születik meg az illegális bevándorlók befogadására összeizzadt kvótarendszer elutasítása miatt a közép-európai országokat elítélő határozat, amikor az országok egy része még a saját polgárai előtt is lezárta a határait.

És miközben továbbra is arra buzdítanak, hogy mindenki fogadjon be minél több illegális bevándorlót, szégyenérzet nélkül foglalják le az országukon tranzitáruként áthaladó, más uniós tagországok által megrendelt és kifizetett egészségügyi védőfelszereléseket. Épp úgy, ahogy egyes végtelenül toleráns liberális mintapolgáraik egymás kosarából kapkodták ki a WC-papírt néhány hete a nyugati boltokban.

A fenséges Európai Unióról folyton azt szajkózzák, a történelem tengerében elsüllyedő nemzetállamok lakóit megmenteni hivatott léghajó. Mai állapotában azonban, csupán egy hámozott léggömb. Ahogy Óz, a nagy varázsló esetében Dorka csöpp kutyája, úgy döntötte fel az igazságot rejtő kulisszákat a koronavírus és bukkantak elő a föderális európai bábállam bürokratikus vezetésének marionettfiguráit felülről mozgató drótok.

Szimbolikus az is, hogy Magyarországot most épp azért rángatják meg, mert a kormánya a rendkívül gyorsan változó helyzethez igazodva, felismerte, nagyobb mozgástérre van szüksége, ha meg akarja menteni a polgárai életét. Mintha valaki hirtelen nem kapna levegőt az orrán, mire azt kérnék rajta számon, hogy merészelte kinyitni a száját.

A világszerte naponta tízezrek és tízezrek életét megkeserítő gyilkos vírus, a posztmodern ultraliberalizmus most emberére akadt a világjárványban. És ha legyőzni nem is fogja, legalább felnyitja sokak szemét, akik talán rájönnek, hogy ez az ideológia nem egy aranyos delfin bőrébe bújtatott gyilkos cápa, amely elől adott esetben gyorsan el lehet menekülni, ha akad egy csónak a közelben, hanem maga a tenger. Körbevesz akkor is, ha azt hiszed, nincs ott és csak azt lesi, hogyan tudna bekebelezni. Most, hogy ez talán egyre többek számára világos lesz, jó lenne végre elkezdeni kiúszni a partra.

(2020. 04. 07.)

https://prizma.blogstar.hu/./pages/prizma/contents/blog/92976/pics/lead_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?