A világjárvány vámszedői sem alszanak

Naponta halljuk, látjuk, hogy a világjárvánnyal járó szigorú korlátozások egyre több iparágat hoznak nehéz helyzetbe. Az is egyértelmű, hogy vannak olyan üzleti tevékenységek, amelyek természetüknél fogva profitálni tudnak a megváltozott mindennapokból, lásd például az étel házhozszállítást. Akadnak azonban olyan vállalkozások, amelyek sokszor álságosan, az emberek pánikreakcióira építve akarnak hatalmas profitot termelni. Nem meglepő, hogy ennek kapcsán a világ legnagyobb multinacionális vállalatai nevei is rendre előkerülnek.

Most a teszt lesz a nagy biznisz

Amíg nincs gyógyszer, vagy vakcina a koronavírus ellen, addig az egyik legnagyobb biznisz a vírusteszt lesz. Nem csoda, hogy a technológiai cégek versenyt futnak egy minél egyszerűbb teszt kifejlesztéséért, amellyel mindenki ellenőrizheti, fertőzött-e. Az sem véletlen, hogy a nagy multicégekkel közös tőről fakadó média állandóan azt szajkózza, a Föld minden lakóját tesztelni kell. Nem szükséges hozzá komoly matematikai tudás, hogy az a cég, amelyik megnyeri ezt a versenyt, irdatlan mennyiségű pénzt fog kasszírozni.

Naná, hogy sorra szállnak be a létező legnagyobb nevek. Az Amazon például csütörtökön mutatta be Alexa legújabb amerikai szolgáltatását. Alexa a cég egyik mesterséges intelligenciája, amely mostantól orvosi feladatokat is ellát. Ha bárki hozzáfordul, Alexa szépen kikérdezi, majd megállapítja, hogy megfertőződhetett-e a koronavírussal, vagy sem. Milyen tünetei vannak? Találkozott-e külföldiekkel? Merre járt az elmúlt hetekben? Még arra is megkéri a pácinest, hogy köhögjön neki. A válaszok alapján aztán eldönti, hogy megfertőződhetett, vagy sem.

Ha az illetőről azt valószínűsíti, hogy nem beteg, akkor azt javasolja neki, maradjon otthon, majd gyorsan az Amazon online boltjának arra a szegletére navigálja, ahol - a kérdésekre adott válaszai alapján - az őt leginkább érdeklő termékeket, vagy szolgáltatásokat találja. Élelmiszer, könyv, műszaki cikk, vagy éppen szórakoztatóipari streaming termékek.

Ha viszont Alexa úgy ítéli meg, hogy fertőzött lehet az illető, akkor - az online áruházba történő navigálás előtt - felajánlja neki, hogy teljesen ingyen küld számára egy koronavírus tesztcsomagot. Ez a szolgáltatás egyelőre csak az amerikai Seattle városában működik, költségét pedig - egyelőre - a Bill Gates Alapítvány és más nem kormányzati szervezetek (NGO) állják.

A világjárvány miatt az embereken úrrá lett páni félelmet kihasználva ez nyilván rengeteg bevételt hoz az Amazon számára. Alexa ezért valószínűleg még annak is a tesztelést fogja javasolni, aki adott esetben évek óta nem lépett ki a lakásából, egyedül él és csak házhozszállítással vásárol magának.

Az Amazon a tervek szerint hamarosan egész Amerikában, sőt az Egyesült Királyságban is megkezdi a tesztek kiszállítását és természetesen már tárgyalásokat folytatott az ügyben Tedros Adhanom Ghebreyesus-szal, a WHO első emberével a teszt sztenderdizálásáról.

Az már az összeesküvés elméletek kategóriájába tartozik, hogy az üzletben érdekelteknek addig nem érdekük a vírus elleni szérum bejelentése, amíg ezt a bőrt le nem húzták az emberiségről.

Maradj otthon!

Mindenki ezt tanácsolja és tényleg ez a legjobb, amit tehetünk a járvány megfékezéséért. A home office, vagyis az otthonról, interneten keresztül végzett munka azonban komoly veszélyeket rejthet. Különösen az érzékeny, vagy bizalmas, sőt titkos adatokkal dolgozó munkavállalók esetében. Naná, hogy egyre komolyabb törekvések vannak ezeknek az adatoknak a megszerzésére is.

Nem véletlen, hogy nyugaton az ilyen bizalmas adatokkal dolgozó szakembereknek azt javasolják, munkakezdés előtt kapcsolják ki munkaeszközeiken az Alexához hasonló digitális asszisztenseiket, mint a Siri, vagy a Google Home. Egy nemrég elvégzett vizsgálat ugyanis kimutatta, hogy ezek a mesterséges intelligenciák átlagosan napi 19-szer kezdik el véletlenszerűen rögzíteni az illető tevékenységét. A hírre természetesen a Google, az Amazon és az Apple is megígérte, hogy megváltoztatják adatvédelmi politikájukat, de az ördög továbbra sem megy aludni.

Ma már egyáltalán nem utópia, hogy valaki otthon dolgozik a számtógépén, majd munka közben köhög kettőt, amit a háttérben éberen figyelő mesterséges intelligencia észlel, mire elkezdi kikérdezgetni. Emberünk válaszolgat rá, majd a gép megrendeli a neki ajánlott tesztet.

Persze nem érzi magát betegnek, lehet, hogy nem is az, épp csak port nyelt, de a rendszer - a tudta nélkül - már potenciális fertőzöttnek nyilvánította. Ő úgy dönt, leugrik a patikába egy gyógyteáért. A lakás - természetesen a betörők elleni védelem miatt - ugyanúgy rá van kötve a mesterséges intelligenciára. Emberünk kinyitja az ajtót, ezt érzékeli a hálózat. Az ajtón kilépő embert titokban le is fotózza, majd az infót és a fényképet elküldi a rendőrségnek azzal, hogy egy potenciális fertőzött elhagyta a karanténját. Amiről ő nem is tudott, hogy az karantén.

Alig ér ki az utcára, a rendőrségi arcfelismerő azonosítja és mielőtt beléphetne a patikába a frisstő teáért, már el is kapták, mint szabálysértőt. Ezért a legjobban teszed, ha inkább rendelsz neten a mesterséges intelligenciától.

Azt hitted, hogy az a karantén, ami most van nálunk? Hogy nemcsak boltba, de még kocogni is elmehetsz otthonról? A nyugati nagy testvér technológiai alapú karanténjához képest szinte totális szabadság a szombaton Magyarországon életbe lépett kijárási korlátozás. Becsüld hát meg és ami most tényleg fontos, tartsd be és

maradj otthon!!!

(2020. 03. 28.)

https://prizma.blogstar.hu/./pages/prizma/contents/blog/92470/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?