99 telefonnal verte át a Google-t a német művész

Simon Weckert egy híján száz mobillal indult el sétálni Berlin forgalmas utcáin. A gyalogtúra totálisan megtévesztette a Google térképét, amely viszont összezavarta az érintett városrészek közlekedését.

A német férfi a különleges performanszszal a modern technológiák árnyoldalaira akarta felhívni a figyelmet.

A szemünk előtt zajló negyedik ipari forradalom újdonságai alaposan átírják a játékszabályokat, és tény, hogy számos esetben megkönnyítik az átlagember mindennapjait. Csakhogy közben könnyedén átlépünk azon, mennyire kiszolgáltatjuk magunkat a technológiai mammutvállalatoknak. A kérdés csak az,

vajon van más választásunk?

Autózás közben sokan használják okostelefonjukon a Google online térképét, mert gyakorlatilag minden pillanatban az aktuális forgalmi helyzetet jelzi. Ha dugó van valahol, az rögtön megjelenik a térképen is.

Ezt úgy tudja produkálni a rendszer, hogy a telefonok nemcsak veszik, de folyamatosan adják is az adatokat. Az androidos készülékek - egyebek mellett - a tartózkodási helyről is 0-24-ben jelentenek a Google-központnak.

Ha közlekedési dugó alakul ki valahol, akkor az adott útszakaszt azonnal vörösre festi navigációs rendszerében a Google és helyette alternatív útvonalat ajánl. A forgalmi torlódást pedig abból állapítja meg a rendszer, hogy az adott úton/utcában egyszerre a szokásosnál több okostelefon "zsúfolódott össze" (az autósok, motorosok, buszon ülők zsebeiben), ráadásul jóval lassabban mozognak, mint a járművek általában, amiből arra következtet, hogy ott közlekedési dugó alakult ki.

Ez az esetek nagy részében így is van, kivéve, ha egy konceptuális művész megtréfálja a Google Maps rendszerét. A látszólag nagyon okos algoritmus ugyanis könnyen átverhető. Erre akarta felhívni a figyelmet a német Simon Weckert, aki néhány hete fogott egy húzható piros kiskocsit, belepakolt kilencvenkilenc bekapcsolt okostelefont, majd elindult sétálni Berlin legforgalmasabb utcáin.

Amelyik utcába befordult, azt a Google online térképe rögtön vörössel jelölte meg. Egy idő után azt vette észre, hogy a forgalom is elkezdett csökkenni körülötte, sőt akadt, ahol gyakorlatilag kiürültek az utak, mert az autósok alternatív útvonalat kerestek, vagy éppen a rendszer navigálta őket másfele.

Végül éppen ez okozott megnövekedett forgalmat a kerülő útvonalakon, egérutakon, mire persze azok az utcák is bevörösödtek. Vagyis egy ártatlannak tűnő online tréfa valódi fennakadásokat idézett elő, ami szépen megmutatja, milyen könnyű akár közlekedési káoszt is okozni a sérülékeny informatikai rendszer átverésével.

A harminc éves német művész akciója arra hívja fel a figyelmet, hogy az emberek egy jelentős része ma már gyakorlatilag jobban bízik a telefonjában, mint abban, amit a valóságban lát.

A kényelem oltárán áldozzuk fel a biztonságunkat?

Sokan azonnal a telefonjuk kijelzőjére pillantanak, ha arra kíváncsiak, milyen idő van odakinn, ahelyett, hogy kinéznének az ablakon. Ma már csak a legidősebbek hordanak maguknál papír alapú fotót a szeretteikről. A többség a telefonjában, vagy egyre inkább a felhőben, tehát egy távoli, ismeretlen helyen lévő szerveren tárolja gyermekei, kedvese, szülei, barátai fényképeit.

És nemcsak a fotói, de az adatai, az okmányai, a pénze, sőt, az emberi kapcsolatainak jelentős része is felhőkben, digitális adatok formájában van nyilvántartva, amelyek csak akkor elérhetők, ha online a rendszer.

Amíg működik és nincs fennakadás a hálózatban, addig ez valóban nagyon kényelmes megoldás. De mi van, ha hirtelen minden online kapcsolat és minden online adattároló egyszerre mondja fel a szolgálatot?

Már rég átlépték a vörös vonalat

Tudósok már évek óta kongatják a vészharangot, hogy mindennél jobban fenyeget egy "digitális sötét kor" (Digital Dark Age) veszélye. Aki ma az elmúlt évszázadok emlékeire kíváncsi, tudja, hogy a levéltárakban hozzáférhet mindenhez, de mi lesz mondjuk ötszáz év múlva? Digitális levéltárak minden bizonnyal (amit viszont nyilván mindennél könnyebb lesz cenzúrázni).

De ha valamilyen külső behatás folytán hirtelen minden digitális adattároló elromlana a Földön, akkor gyakorlatilag alig maradna emlék napjainkról az utókor számára. Na, erre azért viszonylag kicsi az esély, annak viszont nagyon is van realitása, hogy a rendszert kezelő globális technológiai vállalatok a kényük-kedvük szerint élnek vissza a hatalmukkal.

Mondjuk egy ma már megkerülhetetlen infotechnológiai szupervállalat kizár a rendszeréből, mert úgy gondolja, másként gondolkodsz, kirekesztő vagy, ezért minden adatoddal együtt töröl a rendszerből. Sajnos láttunk példát hasonlóra itthon is az elmúlt hetekben.

A rendszer már úgy van felépítve, hogy kizárni az életünkből szinte lehetetlen. Védekezni azonban lehet ellene. Leginkább előrelátással, óvatossággal, kellő körültekintéssel.

És reményt adnak azok (az adott esetben művészek) is, akik megmutatják, hogy bármennyire is zajlik a széles tömegek szándékos elbutítása, a legmodernebb eszközök sem lesznek soha okosabbak az embernél.

(2020. 02. 20.)

https://prizma.blogstar.hu/./pages/prizma/contents/blog/90687/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?