Trump-gyűlölő bakfis tarolt a Grammy-díjátadón

A világ sztárcsinálói megalkották a Z generáció új popzenei ikonját, aki rögtön irányt szab a választókorba lépő ifjúságnak: Gyűlöli Trumpot, retteg a klímaváltozástól, és himnuszt ír a melegeknek. Mesterhármas. Nem csoda, hogy az alig 18 éves Billie Eilish hétfő hajnalban mindent vitt a Grammyn.

Csak néhány perce robbant be a köztudatba és a világ nagyobb része még mindig csak ismerkedik a nevével. Közben a legolvasottabb magazinok, portálok áradoznak róla, a legfelkapottabb fesztiválok versengenek érte, a legnagyobb tévék keresik a kegyeit, a szponzorokról nem is beszélve. Sikerei láttán a zenei sajtó iparági forradalomról beszél, de ki is ez a fiatal világsztár?

"Azt az ostoba Trumpot újra megválasztják"

Billy Eilish tulajdonképpen egy teljesen átlagos 18 éves amerikai lány a generációjából. Karrierje mégis átlagon felüli. Első és egyetlen albuma 2019. március végén jelent meg és alig két héttel később már első volt a világ legismertebb zenei slágerlistáján, a Billboardon.

Az album sikerén persze hatalmasat dobott annak legnépszerűbb, 'Bad Guy' (rosszfiú) című dala, amely megjelenése óta a Trump-gyűlölők egyik kedvenc nótája lett. Mivel a világ szórakoztatóipara épp annyira pártatlan, mint amennyire egy felnőttfilm sztár ártatlan, ezért semmi meglepő nincs abban, hogy az amerikai elnökválasztás évében Billie Eilish mindent vitt a Grammy-díjátadón. A 'Bad Guy' lett az év dala, Billie Eilish kapta az év albuma-, illetve az év popzenei albuma-díjakat és persze ő lett legjobb új előadó is.

"Kemény fickónak érzed magad, kitolt mellkassal? Én vagyok az igazi rosszfiú, aki elszomorítom anyád, megőrjítem a barátnőd és talán még apádat is elcsábítom. Én vagyok a rosszfiú." Így szól az adu ász 'Bad Guy' refrénje. És a nótának ma már sok milliós nézettséggel bír, és minden fontos stream-oldalról letölthető egy olyan rajongói verziója, amelyben a dal eredeti szövegét Donald Trump beszédeiből, a dalszövegnek megfelelő szavakat kivágva állítottak össze.

"Szerintem azt az ostoba Trumpot újra megválasztják és ebbe beleszakad a szívem. Furcsa, de sokan szeretik a szörnyű embereket" - nyilatkozta még tavaly decemberben egy erre irányuló kérdésre a politikailag naprakész ifjú hölgy, akinek egy másik válaszából kiderült, hogy mellesleg fogalma sincs, ki az a Van Halen. Viszont minden koncertjén elmondja, hogy lelkes támogatója a Greenpeace-nek és annak a Global Citizen Alapítványnak, amelynek az egyik főszponzora Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa.

Emo 2.0

Ez azonban 2020-ban még kevés lenne az üdvösséghez. Az ifjú hölgy abszolút metoo- és genderkompatibilis. Billie Eilish másik nagy slágere a 'Wish You Were Gay' (Bárcsak meleg lennél) mára az LMBTQ közösség himnusza lett. Pontosabban majdnem az lett, mert a melegek egy csoportja magára nézve sértőnek érezte a szövegét. A dalban szereplő lány ugyanis a szerelmét nem viszonzó fiúnak kívánja azt, hogy bárcsak meleg lennél. Szegény lány nem győzött magyarázkodni miatta.

De Billie Eilish küldetésének érzi azt is, hogy zsákszerű, bő, buggyos ruhákban és gyakran szájmaszkban mutatkozzon a nyilvánosság előtt, mert így "senki nem tudja szexualizálni a testét". Tavaly az amerikai Elle magazinnak azt mondta, prostituáltnak érezné magát, ha olyan ruhát viselne, amely láttatni engedné az idomait.

Vagyis Billie Eilish mindenben az ellentéte annak, ami eddig ahhoz kellett, hogy popsztár legyen valaki. Ráadásul az élni akarás helyett a halálvágy az egyik fő üzenete: "I wanna end me", vagyis véget akarok vetni az életemnek, visszhangozza egyik dalának refrénje, de olyan címekkel is találkozni az albumán, mint "Minden jó lány a pokolra jut", és "Eltemetni egy barátot".

Kortársai körében aratott sikerének tulajdonképpen ez az egyik titka. A Z generáció minden korábbinál nagyobb depresszióval küzd. Identitásválság, csökkenő anyagi jólét, a klímaválságtól való félelem, a közösségi médiából rájuk nehezedő nyomás. Ezt a hangulatot kapta el Eilish, akit ezután vállukra vettek a zeneipart a háttérből irányítók és ma már mindenhonnan tolják a fiatalok arcába.

Dalainak egyszerű zenei stílusa és az ehhez társuló körítés tulajdonképpen az ezredforduló uralkodó stílusát, az emo-t gondolja tovább. Az emotion (érzelem) szóból származó emo volt az első nagy tesztoszterongyilkosnak szánt zenei- és divatstílus. Elsőként üzente azt a fiúknak, hogy viselkedjenek lányként, vagyis a társadalmi nem, a gendertudomány bevezetése felé vezető út egyik fontos állomása volt.

Mindettől függetlenül persze nem kell szégyellni senkinek, ha tetszik Billie Eilish zenéje. A 'Bad Guy' az egyszerűsége ellenére fülbemászó dal lett, különösen azoknak, akik szeretik ezt a stílust. Ez nem is csoda, hisz ezekkel a világsztárokkal nem az szokott lenni a probléma, hogy tehetségtelenek.

Billie Eilish-t is lehet hallgatni, dúdolni, akár még a koncertjére is el lehet menni bulizni, az ideológiai körítéstől azonban ajánlott távol tartani magunkat, mert jó tudni, hogy ezek a produkciók és főleg az üzeneteik csak látszólag szólnak nekünk, valójában ellenünk.

(2020. 01. 31.)

1
https://prizma.blogstar.hu/./pages/prizma/contents/blog/89768/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Erika 2020-02-02 14:17:42
Ez a bejegyzés több sebből is vérzik...
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?