Egyre erősebb a halálhoz való jog a liberokráciákban

A halál nagy kérdései rendre visszatérnek a nyugati társadalmak felszámolásán ügyködő progresszív politika homlokterében. Lassan ott tartunk, hogy a halálhoz való jog erősebb, mint a modern alkotmányok elején szereplő - és abszolút korlátozhatatlan - élethez és emberi méltósághoz való jog.

Az abortusz mellett a halál kultúrájának másik slágertémája az eutanázia. Ráadásul ezzel talán könnyebb is a dolguk, mert az asszisztált öngyilkosság társadalmi támogatottsága érezhetően nagyobb, mint a magzatelhajtásé. Ennek fő oka nyilván, hogy az átlagember könnyebben át tudja érezni egy gyógyíthatatlan beteg fájdalmas szenvedését. Csakhogy ez pusztán a hivatkozási alap. Valójában önös üzleti érdekek, anyagi haszonszerzés és aljas számítás áll az eutanázia bevezetése melletti világkampány mögött.

Érzékenyítő példák a felszínen

Az eutanázia ügyében a társadalom meggyőzése ugyanúgy működik, mint más megosztó témák esetében. Szívszaggató példákkal érzékenyíteni az embereket a sajtón keresztül, világhírű művészeket az ügy mellé állítani, "civil" szakértők támogatói nyilatkozatait visszhangozni, majd liberális kormányokkal bevezettetni az ellentmondásos intézkedést, végül ezt példaként állítani a többi nemzet elé. Meg persze elhallgattatni az ellenérveket.

Ennek megfelelően az elmúlt években rendre nagy sajtóvisszhangot kapott a liberális médiában, amikor egy gyógyíthatatlan beteg idős ember úgy döntött, olyan „civilizált” országba utazik meghalni, ahol engedélyezik az eutanáziát. Ezek az utolsó utakról szóló tudósítások, riportfilmek kivétel nélkül az emberi méltósághoz való jog részeként írják le az öngyilkosságot és mindig az a végkicsengésük, hogy az eutanáziát minden korszerű liberokráciának ki kell tennie a főpolcra, szorosan az abortusz mellé.

Biológiai törvény azonban, hogy minél gyakoribb egy inger, annál kevésbé hat, ezért időről időre szintet kell ugrani. Ma már nem elég hatásos egy 104 éves bácsi szenvedése, ezért az eutanáziát propagáló PC sajtó néhány hónapja egy szerencsétlen 17 éves holland lány "felravatalozott holttestét" hordozta körbe a világ előtt.

Noa Pothoven nem egy gyógyíthatatlan fizikai betegségben szenvedett. A lányt tizenegy, majd tizennégy éves korában is megerőszakolták és az ebből következő kezeletlen lelki sérülései vezettek oda, hogy eutanáziát kérjen a liberális holland államtól.

Súlyos depressziójáról, anorexiájáról "Győzni és tanulni" címmel előbb azonban még könyvet írattak vele, amelynek végkicsengése az lett, így már nincs is értelme az életnek: "még lélegzem, de már rég nem élek". Az önéletrajzi mű persze azonnal egy rakás (liberálisok által osztogatott) díjat besöpört és pillanatok alatt a slágerlistáik élére került.

Noa ez év májusában posztolt utoljára Instagram-oldalán. Azt írta: "tíz napon belül meghalok." Orvosa és szülei is jóváhagyták az eutanázia iránti kérelmét, ám azt végül nem tudni, hogy asszisztált öngyilkosságot követett el, vagy egyszerűen megölte magát az otthonában. Ettől függetlenül szomorú tragédiája kapcsán a liberális világ azóta is az eutanázia létjogosultságát szajkózza.

Pedig, bármennyire is szörnyű dolgokon ment keresztül szegény kislány, talán ha időben kap megfelelő pszichiátriai segítséget, valószínűleg ő is meggyógyulhatott volna, ahogy sok-sok ezer szerencsétlen sorstársa a világban. Az eutanázia azonban jóval olcsóbb, mint a pszichiátriai kezelés és itt van a kutya elásva.

Olcsó eutanázia vs. drága kezelések

A liberalizált egészségbiztosítási rendszer jellemzője, hogy az üzleti érdek messze megelőzi az emberiességi szempontokat. A nyugati sajtó persze rendre elhallgatja azokat a mindennapos eseteket, amikor a magán-egészségbiztosító inkább az eutanázia költségeit fizeti, mint a jóval költségesebb kezelés árát.

Nemrég egy harmincas évei közepén járó háromgyerekes Észak-Amerikában élő nő kétségbeesett segélykiáltását lehetett olvasni, akinek a kilencven százalékos gyógyulási eséllyel kecsegtető kemoterápiás kezelését nem volt hajlandó fizetni a biztosítója, viszont felajánlotta helyette neki, hogy állja az eutanázia költségeit. A családanya az életéért szállt harcba a biztosítóval, de alulmaradt és végül az elmaradt kezelés miatt meghalt.

Százával hallani ehhez hasonló esetekről azokban az országokban, ahol az állam magáncégek kezébe adta az egészségbiztosítást és legalizálta az eutanáziát. Mindezt persze a piaci szabályozás jegyében, csakhogy a piacot egyetlen dolog érdekli, a profit. Nem is csoda, hogy az amerikai elnökválasztási kampányok egyik sarokpontja az egészségbiztosítási rendszer reformja.

A kampányba pedig beszállt Hollywood is

amely liberális szertár fontos eszköze. Most éppen egy eutanáziáról szóló film hasít a mozikban és persze a nyugati médiában. A Balckbird (Feketerigó) egy 2014-es dán film újraforgatott változata, amely egy súlyos beteg édesanyáról szól, aki egy utolsó vacsorára összehívja az egész családját, mielőtt asszisztált öngyilkosságot követne el.

A film alkotói, köztük Susan Sarandon színművész minden közönségtalálkozón harcosan kiáll az eutanázia mellett, amely "a választás lehetőségét adja az embernek." Az abortusz körüli vitákból jól ismert két álláspont (pro life vs pro choice) köszön vissza itt is. Az életpártiak a választáspártiak ellen. Csakhogy a választáspártiak itt sem igazán hagynak lehetőséget a választásra, ahogy ezt az abortusznál is tapasztalni.

Halállistán

Közben meg az ellenérveket elhallgattatják. Ma már a legnagyobb keresők és közösségi oldalak algoritmusai is igyekeznek eltűntetni, kiszűrni azokat a hangokat, amelyek a halál kultúráját bírálják. És ezt nem is titkolják, a politikai korrektség szótárában az ellenvéleményt egyszerűen fake news-nak hívják, vagyis álhírnek bélyegzik, amely útjában áll a progresszív társadalmi fejlődésnek.

Ebben a feje tetejére állt világban a nyugati országok lakosai között propagált fogamzásgátlás, abortusz, vagy eutanázia mind ott van a halál kultúrájának frontvonalában. Csakhogy sokáig senki nem bírja fejen állva, hamarosan újra sarkára áll a világ és az életellenes degenerált posztmodern liberalizmus minden mást be fog előzni a halállistán.

(2019. 09. 29.)

https://prizma.blogstar.hu/./pages/prizma/contents/blog/84057/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?