Kenderesit a hajóskapitányért?

Milák világcsúcsa után egy másik versenyző miatt is felkapta a világsajtó a magyar úszóválogatottat. Kenderesi rossz helyen és a legrosszabbkor rosszalkodott. Ha nem most történik vele mindez, talán az érintetteken kívül nem is tud róla senki. Csakhogy alig két hónappal korábban 26 dél-koreai állampolgár vesztette életét Budapesten egy hajóbalesetben, amelynek feltételezett felelősét - közfelháborodást keltve - a magyar bíróságok néhány napos őrizetbe vétel után szabadlábra helyezték.

2019.május 29., Budapest, Magyarország. A Viking Sigyn szállodahajó a Duna fővárosi szakaszán maga alá gyűrt egy hozzá képest aprócska városnéző hajót, amely hét másodperc alatt elsüllyedt. A balesetben 28-an vesztették életüket, köztük 26 dél-koreai állampolgár. A kiszivárgott tanúvallomások szerint a baleset pillanatában a Viking Sigyn kapitánya a hídon volt ugyan, de néhány fiatal lány ölelésében a kivilágított Parlament épületével a háttérben szelfizgethetett.

A tragikus baleset okozta sokkot Magyarországtól Dél-Koreáig a világon mindenhol tovább fokozta, hogy a 28 ember haláláért feltételezhetően felelős és korábban őrizetbe vett hajóskapitányt a magyar bíróságok óvadék ellenében szabadlábra helyezték azzal a feltétellel, hogy nem hagyhatja el az országot.

2019.június 28., Gvangdzsu, Dél-Korea. Kenderesi Tamás - a hírek szerint - egy éjszakai mulatóhelyen megpaskolta egy ott dolgozó dél-koreai diszkótáncos lány tomporát, miközben elsétált mellette. A lány azonnal feljelentést tett a rendőrség pedig előállította a sportolót és szexuális zaklatás vádjával, mint gyanúsítottat kihallgatta. Kenderesi bocsánatot kért tettéért, de tagadta a szexuális zaklatás vádját. A magyar válogatott úszót később szabadlábra helyezték azzal a feltétellel, hogy nem hagyhatja el az országot.

Ami furcsa módon összeköti a két esetet, az a víz. A világ egyik legjobb úszója az egyik oldalon, a 28 ember vízbe fulladásáért felelős hajóskapitány a másikon, miközben az egész ügy sajnálatos módon lassanként diplomáciai sakkjátszmává alakul.

Valakik hibáztak, ez biztosnak tűnik. Hibáztak a magyar bíróságok, sőt - a Kúria döntése szerint - törvényt is sértettek, amikor óvadék ellenében szabadlábra helyezték a halálos tömegszerencsétlenség okozásával vádolt kapitányt.

És úgy tűnik, hibázott Kenderesi is, de a kettő még csak egy lapon sem említhető, miközben a következmények is egész mások. Míg azok, akik a bíróságokon törvénysértő döntést hoztak valószínűleg megússzák egy ejnye-bejnyével, addig Kenderesire ráégett a szexuális zaklatás vádja okozta világhír.

Kenderesi annak az egyre szigorodó liberális taburendszernek az áldozata, amely paradox módon a mindenre kiterjedő szabadságra hivatkozva, lassan az egyszerű udvarlást is börtönnel büntetné. Lehetséges, hogy Dél-Koreában sosem volt szokás fenékre paskolással kifejezni egy lánynak az elismerésünket és ezzel tisztában kellett volna lennie az úszónak is. Ám, mégiscsak más, ha mindez egy irodaházban történik és megint más, ha egy diszkótáncossal, ahol felfogható munkahelyi ártalomnak.

Azt azonban el kell fogadni, hogy a világ változik és már nálunk is egyre kevésbé elfogadott udvarlási mód a fizikai flört. Azon lehet vitatkozni, hogy ez jól van így vagy sem, de farizeus módon főként azok szoktak felháborodni rajta, akiknek soha senki nem szokott a fenekére csapkodni.

Jogállamban bármilyen jogszabály akkor működhet jól, ha az összhangban van az emberek igazságérzetével. Itt két esetben is nagyon távol került a szolgáltatott jog és az emberek igazságérzete, de a hibákat ki lehet javítani. A hajóskapitányt tegnap újra őrizetbe vették Magyarországon. Ha valóban egy fenékpacsiról volt csak szó, akkor ideje lenne végre súlytalanságának megfelelően helyén kezelni a magyar úszó ügyét is és hazaengedni Kenderesit egy ejnye-bejnyével és spongyát rá!

(2019. július 30.)

(Fotó: AFP/STR)

https://prizma.blogstar.hu/./pages/prizma/contents/blog/81866/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?