A progresszívek szerint fasiszta ideológiát közvetít az Oroszlánkirály

Futószalagon gyártja korábbi nagysikerű rajzfilmjeinek új változatait a Disney. Ez nem is csoda, hiszen a politikai korrektségnek (PC) nevezett taburendszer továbbra is pestisként terjed. A Thomas a gőzmozdonyban megjelent migráns karakter, vagy az Én kicsi pónim leszbikus szereplői után várható volt, hogy a legnépszerűbb Disney-meséket is újraöltöztetik szivárványosba. Csakhogy a kritikus hangok az új változatokkal sem teljesen elégedettek. Az egyik progresszív "társadalommérnök" szerint például az Oroszlánkirályt eleve abortálni kellett volna, mert a történet alapfelállása kristálytiszta fasizmus.

Liberális hangadók évek óta egyre hangosabban szajkózzák, hogy alig akad olyan 2017-18-19 előtt készült (Disney) mozi, amelyik kiállná a politikai korrektség (víz)próbáját. Mint régen a boszorkányoknál, ha belemerítjük és feldobja a víz, akkor bűnös, meg kell ölni. Ha nem dobja fel a víz, akkor nem bűnös, viszont megfullad. Jól sehogy sem jöhet ki belőle a gender.

Valami ilyesmit érezhet most az Oroszlánkirály alkotógárdája, akik mindent beleadtak, mégse sikerült megfelelni az elvárásoknak. Az Utrechti egyetem médiaprofesszora ugyanis a Washington Postban megjelent publicisztikájában úgy véli, a történetet lehetetlen politikailag korrekt módon elmesélni, mert eleve azt üzeni, a gyengének el kell fogadnia sorsát és be kell hódolnia az erőseknek. Szerinte erről szól az eredeti Circle of Life, avagy az élet körforgása című ismert betétdal is.

Dan Hassler-Forest szerint ahogy a növényevők összegyűlnek tiszteletüket adni az újszülött uralkodó előtt, azzal azt a társadalmi berendezkedést méltatják az alkotók, hogy a gyengék sorsa nem lehet más, csakis az erősek talpnyalóinak lenni. Ráadásul az Oroszlánkirályban az uralkodó osztály fölénye a biológiai adottságaiból fakad, hiszen az állatok királya ragadozó, ami természetesen a fehér felsőbbrendűség metaforája, emiatt színtiszta fasizmus.

De hogy végleg a helyükre kerüljenek a dolgok és felkerüljön az i-re a pont, a csodálatos éleslátásáról megismert holland professzor figyelmét nem kerülhette el a lényeg, hiszen úgy fogalmaz, "ahogy a büszke oroszlán lenéz a birodalmára a szikla csúcsáról, az éppen olyan, mintha a Trump-tornyot látnánk."

Liberálisok a liberósok ellen

Soha nem látott iramban készülnek a régi nagysikerű gyermekfilmek új változatai a Disney-nél. Csak idén eddig három nagyszabású produkció került a mozikba: az Oroszlánkirály mellett a Dumbo és az Aladdin új, élőszereplős változatai.

De vajon mi a baj a régiekkel? A nyílt társadalom ideológiájától távol eső, képzetlen átlagember szerint semmi, a progresszívek szerint viszont nagyon is sok: rasszisták, szexisták, kirekesztők, de lássunk néhány példát: A Grimm testvérek nevéhez fűződő Csipkerózsika és az abból készült 1966-os Disney mozi a liberálisok szerint "egy szexista mese, a szexuális bántalmazásról szóló feminista példázat"!

Az 1967-es Dzsungel könyve azért nem PC-kompatibilis, mert - angol eredetiben - minden állatkaraktert színes bőrű színész szinkronizált, ráadásul az egyik állatszereplő azt énekli a filmben, hogy "de szeretnék én is ember lenni."

Ezzel szemben az 1941-es Dumboval éppen az a probléma, hogy nem fekete színészek szinkronizálták az állatszereplőket, hanem fehérek. A vizes próba tipikus esete, ugyebár. A klasszikus Dumbo egyébként, ha nem tudnák - amelynek elkészítésében még maga Walt Disney is részt vett - iskolapéldája a rasszizmusnak. Legalábbis azok szerint, akik egy üres lapot látva is fehér felsőbbrendűséget vízionálnak. A rajzfilmben megjelenő fekete hollók ugyanis szegények, iskolázatlanok és egész nap csak dalolásznak, ami szerintük egyértelmű utalás a színes bőrű emberekre.

De az ezredforduló környékén készült Disney-mesékkel is sok a baj. Az 1992-es Aladdin, amely gyermekek millióinak volt a kedvence, a liberálisok szerint gyakorlatilag halálos méreg az elmének, mivel "csöpög belőle a keleti kultúra és az arab világ káros és rasszista megítélése". Az iszlám előretörését látva nem is csoda, ha az elsők között készített Pol korrekt adaptációt a sztorihoz a Disney.

Az új mozi alkotói azonban hasonlóan jártak az Oroszlánkirály készítőihez. Az Amerikai-Muszlim Kapcsolatok Tanácsa még a film megjelenése előtt kiadott sajtóközleményében arra kérte a kritikusokat, mielőtt bármit is írnak a filmről, ismerjék fel, hogy az Aladdin történetét a gyökereitől kezdve átszövi az iszlamofóbia, tehát maga sztori nem lehet korrekt. Politikailag legalábbis.

Aztán ott van a kilencvenes évek másik nagy kedvenc Disney-rajzfilmje, a Kis hableány, ami a liberálisok szerint szintén hemzseg a politikai inkorrektségtől, ezért egy magára valamit is adó haladó szülő egyenesen megtiltja a gyerekének, hogy megnézze. Ahogy tette ezt például Keira Knightley amerikai színművész is.

De vajon miért is? Először is Ariel fehér. Másodszor, a szerelme is fehér. Harmadszor, a fiatal lány testét szexuálisan tárgyiasítva mutatja be a mozi, aminek egyértelmű jele a haladók szerint, hogy fürdőruhát visel. De vajon miben kéne úszkálnia egy hableánynak, burkiniben? És persze az éles szemek ebben a rajzfilmben is kiszúrták a rasszizmust. A címszereplő egyik segítője, Szebasztián, a tarisznyarák - angol eredetiben - jamaikai akcentussal beszél, miközben a "karakterből sugárzik, hogy nem szeret dolgozni".

Nem is csoda, ha rohamléptekben készül az új változat. És felkészül a Mulan, a Pinokkió, a Notre Dame-i toronyőr és a többi klasszikus mese. De ami a legfontosabb, Prince Charming címmel készül egy Disney-mozi, amely végre helyére teszi a Hófehérkéből, a Csipkerózsikából, a Hamupipőkéből és a többi meséből ismert hős szerelmes férfi főszereplők karakterét és a metoo mozgalom jegyében egy sokkal kevésbé férfias, viszont annál inkább nőies férfi attitűdöt emel követendő példaként a fiúgyermekek elé.

Ha ez így folytatódik, megérhetjük, hogy hamarosan a Disney-nek lesz a legnagyobb kamionja a Pride-on és a platón az apácának öltözött korbácsos Oroszlánkirály a pán szexuális Aladdinnal smárolva riszálja így is, úgy is Sickratman: Buzi-e vagy? című időtlen klasszikusára.

Nekünk viszont - amíg be nem tiltják őket - maradnak a régi klasszikus Disney-mesék, mert ezeket az új PC filmeket úgy ahogy vannak, le is lehet húzni a WC-n.

(2019. 07. 26.)

https://prizma.blogstar.hu/./pages/prizma/contents/blog/81739/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?