Péntek 26, avagy könnycseppek patkányokon innen és túl

2019. április 26., Győr:

Egy gimnázium könytárában vagyunk. A terem zsúfolásig tele. Szólítják a következő versenyzőt. A fiatal gimis lány meglepő határozottsággal lép a közönség és a négytagú zsűri elé. Tisztelete jeléül mélyen meghajol, maga elé veszi a papírját és elkezd olvasni: "...ha egyre kevesebben tudják kimondani, hogy édesanyám, s ha nacionalistának bélyegzik azt, aki mondja, hogy édes hazám, akkor édes anyanyelvünk keserűvé válik..."

Az ember szeme sarkából kibújik egy könnycsepp, ahogy hallgatja ezt az alig 16 éves törékeny ifjú hölgyet. Csak a néhány perces szöveg felolvasása végén felzúduló hatalmas taps és a zsűriből kitört párás és elcsukló "Köszönjük!" ránt vissza a valóságba.

A `Szép Magyar Beszéd` verseny a magyar anyanyelvápoló mozgalom legrangosabb eseménye. A győri döntőbe jutott százötven középiskolás diák aznap a szabadon választott szövegét olvasta fel. Csupa lélekig ható, nemes gondolat az anyanyelv nemzetmegtartó erejéről, megőrzésének és kultúrált használatának létfontosságáról.


2019. április 26., Budapest:

Egy kereskedelmi TV stúdiójában vagyunk. A helységben csak a két műsorvezető és néhány kamera. Felkonferálják a következő vendéget. A középkorú nő az egyik ellenzéki párt országgyűlési képviselője. Nem meglepő határozottsággal ül a műsorvezetők és a széles nyilvánosság elé.

Neki nem kell papír, fejből hírdeti az igét. Először arról beszél, bizonyos dolgokban a fideszesek is egyetértenek vele, erről talán még közvéleménykutatást is látott. Majd hálája jeléül elhangzik a vele egytértőknek szánt jelző, amelyet hallva - talán pártállástól függetlenül - minden tisztességes és kultúrált magyar ember szeme sarkában könnycsepp születik.

A műsorvezető kérdésére évek óta keresi a választ a teljes ellenzéki oldal, de most eljött a posztliberális (i)gazság pillanata: "- Hogy lehetséges az, hogy a Fidesz támogatottsága folyamatosan emelkedik? - Sok a patkány Magyarországon."


2019. április 29.

1
https://prizma.blogstar.hu/./pages/prizma/contents/blog/72081/pics/lead_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2019-04-30 11:57:04
Ugye nem kell külön elmagyarázni, hogy melyik magyarországi párt (gittegylet), velejéig romlott, idióta női képviselőjéről szól az ügyes cikk második része ?!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?