Tűz a Notre Dame-ban: Idén legyen Párizsban a pápai feltámadási szertartás!

Nagyhéten, a keresztények legfontosabb ünnepének "előestéjén" borult lángba az egész világ egyik legjelentősebb kulturális, turisztikai és mindenekelőtt vallási szimbóluma. A Mi Asszonyunk, azaz a Szűzanya nevére keresztelt székesegyház egy olyan történelmi pillanatban és országban lett részben a tűz martaléka, amely önmagában is jelképes.

Remélem, a lángoló katedrálist nézve mindazok elégedettek, akik letörölték a keresztet a joghurtos dobozra fotózott templomról, vagy eltávolították II. János Pál franciaországi szobráról. Akik az óvodákban, iskolákban letakarták a falakat díszítő feszületeket, betiltották a betlehemezést, vagy a karácsonyt fenyőünnepre keresztelték.

A vallásosság azonban főként addig nem kívánatos a mai progresszív, nyitott nyugat szemében, amíg keresztény. Hát persze, mert míg a keresztények nemzetállamokban képzelik el a jövőt, addig az iszlám egyetlen hatalmas kalifátusban akar kiteljesedni a Földön.

Az Európai Egyesült Államok, majd az interkontinentális világállam, az Egyesült Föld (United Earth) tervén ma már nyíltan dolgozó erők pedig nyilván az utóbbit preferálják. Ennek eszköze egyebek mellett a migráció, amelynek a keresztények mellett ugyanúgy áldozatai az életük kockáztatását is vállaló megtévesztett népvándorlók.

És nem állunk jól. Jelképesen térdre rogyott a fehér királynő: sakk. A játszmának azonban még koránt sincs vége. Akadnak még tisztek és gyalogok is bőven a táblán. Nem mondom, hogy könnyű, de egyáltalán nem lehetetlen innen nyerni. Május végén, a sorsdöntő európai parlamenti választásokon máris léphetnénk egy merészet.

Csak rajtunk múlik, hogy a Notre Dame-ot felperzselő lángok pusztító- vagy tisztítótűzként végzik. Vajon rájön végre az eset kapcsán az európai ember, hogy a kereszténységgel együtt az ezer éves kultúráját is megsemmisíti?

És a sok mellébeszélés mellett Ferenc pápának is ideje kiállnia a napra. Beszédes lenne, ha a történtek után idén a feltámadási szertartást nem Rómában, hanem Párizsban tartaná. Krisztus földi helytartója így elhozhatná a Mi Asszonyunknak és az egész európai kereszténységnek a feltámadás reményét.

(Fotó: AP Photo/Thibault Camus)

2019. 04. 15.

https://prizma.blogstar.hu/./pages/prizma/contents/blog/71484/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?