A herékkel született futónővel kezdődik a versenysport utolsó fejezete?

Ha minden a terveik szerint halad, a versenyport - abban a formában, ahogy ma ismerjük és szeretjük - hamarosan megszűnhet létezni. Nem lesznek nagy nemzetközi versenyek, mert nem lesznek atléták sem. A genderőrület, vagyis a nemek közé erőszakolt egyenlőségjel fő célja - a nyugati ember szaporodásának megállítása mellett - hogy végzetes lyukat üssön a hazaszeretetet és nemzettudatot erősítő egyik utolsó nagy bástya, a versenysport falán.

A nemzetek és nemek közötti határok lebontásán dolgozó erők számára a versenysport, azon belül is a nemzeti csapatok, sportolók közötti versengés az egyik fő ellenség. A sport ugyanis erősíti a nemzettudatot, a hazaszeretetet, amely előbb Európát (Európai Egyesült Államok), majd az egész bolygót egyetlen országgá (Egyesült Föld – United Earth) egyesíteni akaró hatalmak útjában áll. Elég csak a 2016-os futball EB-n sikerrel szereplő magyar fociválogatott okozta eufóriára gondolni, de hasonló érzéseket vált ki a legtöbb nemzet polgáraiban az olimpia is, amelyet - a jelek szerint - elsőként akarnak elsorvasztani.

Tökös csajjal csalják meg a sportok királynőjét

Caster Semenya. Még azok közül is kevesen ismerik ezt a nevet, akik otthonosabban mozognak a nemzetközi sport világában. A herékkel született kétszeres olimpiai- és világbajnok dél-afrikai futónőt természetesen a posztliberális genderharcosok már a díszpajzsukra emelték. A körülötte zajló vita tétje pedig hosszabb távon nem kevesebb, mint a tradicionális versenysport léte, vagy megszűnése.

Az 1991-ben született hölgyet ránézésre előbb mondanánk férfinak és közelebb állunk a valósághoz, mint sejtenénk. Semenya 2009-ben robbant be a köztudatba, amikor Berlinben 800 méteres síkfutásban hatalmas fölénnyel lett első. A sportszakma és a nemzetközi sajtó azonnal megkérdőjelezte a nemét, emiatt a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) nemi vizsgálatra küldte és felkérte, hogy amíg a vizsgálat eredménye nem érkezik meg, ne álljon rajthoz.

Az IAAF végül arra jutott, hogy Caster Semenya bár látszólag nő, interszexuálisnak számít, mivel a testén belül herék is kifejlődtek, ezek pedig tesztoszteront termelnek, amely növeli az erőt és az állóképességet és fejleszti az izomzatot.

Semenya ennek ellenére tovább versenyezhetett és nyert is. 2012-ben 800 méteren aranyérmes lett a londoni olimpián, ami újra felkorbácsolta az indulatokat. Emiatt 2013-tól már csak úgy állhatott rajthoz, hogy tesztoszteronszint-csökkentő gyógyszereket szed, amely a női versenyzők számára meghatározott határérték alá csökkenti a szervezetében ennek a hormonnak a szintjét. Ettől azonnal leromlott a pályán mutatott teljesítménye, korábbi eredményeinek a közelébe sem jutott.

2015-ben az IAAF - több hasonló eset miatt is - szabályozni akarta a helyzetet, a felette álló Nemzetközi Sportdöntőbíróság azonban újból lehetővé tette Semenya számára, hogy gyógyszerek nélkül versenyezzen. Egy évre rá, a 2016-ban, Rióban ismét nagy fölénnyel lett olimpiai bajnok 800 méteren.

2017-ben a Nemzetközi Atlétikai Szövetség és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) közös tanulmányt készíttetett, amely egyértelműen bizonyította, hogy fizikális előnyt biztosít a túlzott tesztoszteronszint a versenyzőknek, emiatt a szövetség úgy döntött, hogy 2018 novemberétől Semenya csak akkor állhat rajthoz, ha újra gyógyszereket szed, vagy műtéti úton eltávolíttatja belső heréit. A futónő ekkor ahhoz a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordult, amely egyszer már a javára döntött. A testület 2019 februárjában összeült, a határozatot várhatóan 2019. március 25-én vagy 26-án fogják kihirdetni.

Miközben a józan paraszti ész nem is érti, egyáltalán mi a vita tárgya egy ilyen napnál világosabb ügyben, egyes nagy világcégek, köztük a nemzetközi versenysport legerősebb szponzoraival, mint a Nike, kiállnak Semenya mellett: „Just do it, Semenya!”

Először a jön az olimpia, felkészül a labdarúgás

A Semenya körüli vita jól kirajzolja a hátsó szándékot: komolytalanná tenni a sportversenyeket, ezzel elsorvasztani azok jelentőségét, végül a ma ismert formájában megszűntetni a nagy nemzetközi atlétikai, olimpiai, majd szépen sorban, a többi sportág versenyeit.

A folyamat persze elhúzódhat, én most azt mondanám, talán a 2032-es nyári olimpiai játékok lesz az utolsó hagyományos, klasszikus olimpiai verseny.

Az egyik legfontosabb probléma, hogy a fiatalok szemében sikerült jelentéktelenné tenni az olimpiai eszmét. Pedig leginkább ők állíthatnák meg a folyamatot. Ez azonban egy hosszú ideje tartó tudatos munka része és szorosan kapcsolódik a nemzettudat elsorvasztásához.

Egy gyökértelenné tett kozmopolita úgy gondolkodik: „az egész világ az otthonom” és nem akar nemzetek közötti rivalizálást nézni. Mindez a sokak által ünnepelt globalizáció egyenes következménye. Az agymosás már az óvodákban elindul, az iskolákban folytatódik, és az egyetemeken teljesedik ki.

És ez alól – minden ellenkező szándék ellenére – sajnos Magyarország sem tud teljesen kibújni. A Momentum által megfúrt magyar olimpiai pályázat sem arról szólt, hogy sokba kerül. Valójában a kikezdhetetlennek gondolt olimpiai eszme megdöntése volt a cél és sajnálattal látom, bizony sok esetben termékeny táptalajra hullott a mérgező mag.

Pedig az olimpia csak a kezdet. Jön majd mások mellett a labdarúgás is. Persze ez sem egyik napról a másikra. Ráadásul a politikai korrektségnek nevezett eleinte önkéntes, mára - nyugaton - kötelező taburendszer tovább mérgezi az önmagát felszámoló társadalom elméjét és a nézők majd maguk fogják szögre akasztani a hús-vér focisták cipőit.

Jönnek az e-sportolók, az e-olimpikonok

A versenysport és az olimpiák felszámolása ráadásul több fronton zajlik. Egyik a nemek közti határ eltörlése, másik a nemzettudat sorvasztása, de ez nem minden.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság Végrehajtó Bizottsága négy új sportág felvételét tárgyalja 2019. március 26 és 28 között a 2024-e játékokra: A break tánc, a falmászás, a gördeszka és a szörf. Távol álljon tőlem, hogy lenézzem ezeket a sportágakat és értem azt is, hogy mindezzel - látszólag - a fiatalokat akarják visszarángatni az olimpia mellé, ám ezzel tovább devalválódik az ötkarikás játékok értéke.

Eközben már küszöbön a "tuti megoldás", amivel legalább két legyet ütnek egy csapásra: a sport helyett jön az e-sport. Aki nem tudná, az e-sport valójában nem más, mint két fél, akik számítógépen játszanak egymással és ezt ezrek, tízezrek, százezrek, milliók nézik. Egyes tévétársaságok már ma is közvetítenek ilyen mérkőzéseket.

Ez főként a mai fiatalok világa és itt nem számítanak a nemek, bárki játszhat bármi ellen. A számítógépes grafika fejlődésével pedig szinte már ma sem lehet különbséget tenni valóság és animáció között.

Sokan már most is azért lobbiznak, hogy a 2024-es olimpián is ott legyenek az e-sportolók. Nem fogadnék rá nagy tétekben, hogy nem így lesz.

Visszafordítani a visszafordíthatatlant?

Caster Semenya történetében is a nyílt társadalom toxikus eszméje köszön vissza: mindenki egyenlő, mindenki ugyanarra képes, mindenki ugyanannyira használható mindenre. A herékkel született hölgyet megértem, csak szeretne a testi adottságaival megnyerni minden versenyt, ahol rajthoz áll. Csakhogy ez a fair playtől már nagyon messze van, ráadásul a fának azt az ágát fűrészeli, amelynek a végén ücsörög.

Nemrég Gyulai Márton, a Magyar Atlétikai Szövetség első embere írta sokat sejtetően a Twitteren: A Nemzetközi Sportdöntőbíróság Semenyával kapcsolatos döntése „fordulópont lesz az atlétika világában, csak az a kérdés, merre fordulunk?”

A zsákutcából csak visszafelé van kiút: Caster Semenya tesztoszteron csökkentők nélkül nem léphet pályára! Egy ilyen döntéssel nem vele teszünk rosszat, hanem a sporttal jót, ezt kell megértenie a Nemzetközi Sportdöntőbíróságnak. Kérdés, hogy vajon tisztában vannak-e ezzel? Kérdés, hogy valóban olyan döntést hoznak, amilyet jónak látnak, vagy befolyásolják őket? A kérdés, hogy a józan ész vezeti a döntéshozókat, vagy az önös érdekeik? Reménykedjünk, hogy az igenek győznek a nemek harcában.

Fotó: AP

https://prizma.blogstar.hu/./pages/prizma/contents/blog/70570/pics/lead_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?