Weber nagyúrral Európában is révbe érhet a sötét oldal birodalma

Manfred Weber lassan végére ér az Anakin Skywalkeri útnak. A jobb sorsra érdemes, tehetséges fiú, akit megszédít a korlátlan hatalom és ezért képes elárulni a barátait is. Mint a galaktikus mesében. Darth Weber mellett időnként persze feltűnik az uralkodó is (G. Soros), aki a háttérből mozgatja a szálakat.

Mintha az élet most épp Európában írná újra a sztorit. A kereszténydemokrata értékek mentén felemelkedő német politikus, Manfred Weber egyenesen Bajorországból érkezik. Fokokat átlépve emelkedik a politikai ranglétrán. Viharos gyorsasággal lesz a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) alsó-bajorországi elnöke, majd a parlament legfiatalabb tagja, később az Európai Néppárt legfiatalabb elnöke és hamarosan minden bizonnyal az Európai Bizottság legfiatalabb első embere.

A naív kívülálló abban bízott, szédületes karrierje a nemzetek Európáját megőrizni akaró politikai oldalt segítheti. Tévedés. Jellemtelenségében Churchill bölcsessége köszön vissza: "Az ellenségeimtől megvédem magam, de Istenem, védj meg a barátaimtól!"

Nekünk pedig - a filmhez hasonlóan - a vége felé kezdett csak összeállni a kép, a birodalom odavág. Pedig az árulásnak már korábban is voltak jelei. Például 2017 júniusában, az EU és Nagy-Britannia közti vita kapcsán úgy foglalt állást: "Ha minden államnak vétójogot adunk, azzal megbénul Európa."

Európa valóban megbénulhat, ha azok az erők maradnak május után is hatalmon, akik a nemzetállamok közössége helyett az európai egybesült államok utópiájára koccintanak és isiászos delíriumban vezetik szakadékba az öreg kontinens hajóját.

Senki ne feledje azonban, hogy a galaktikus trilógia végén a lázadók mégiscsak győznek és elsöprik a sötét oldal birodalmát. Végül így lesz ez Európában is. Addig azonban még kérdés, mikor minősítik politikailag inkorrektnek és mikor kerül emiatt tiltólistára az eredeti Star Wars?

Fotó: Manfred Weber; via Jean-Francois Badias /AP/MTI

https://prizma.blogstar.hu/./pages/prizma/contents/blog/70386/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?