A médiabal Médiabálja Győrben

Csillogó autók, szemkápráztató díszítés, látványos külsőségek. Nem vitás, hogy a szervezők évről évre világszínvonalú körítést csinálnak a győri Médiabálhoz. Ha egy kívülálló betévedne (nem fog), tátva maradna a szája a bálteremben, amely bárhol Európában megállná a helyét.

A győri Médiabál alapgondolata másfél évtizede az volt, hogy a helyi újságírók, a helyi közélet, a gazdaság, a kultúra prominensei számára év elején egy olyan társadalmi eseményt teremtsen, ahol kötetlenül tudnak egymással beszélgetni.

Mára azonban az egésznek annyi köze maradt a (helyi) mediához, mint Medve Sajtnak a medvéhez. Rá van írva és kész. Sajtóst, újságírót ugyanis legfeljebb nyomokban tartalmaz, ők is inkább dolgozni mennek oda, nem szórakozni, kikapcsolódni.

A szervezők mindent meg is tesznek azért, hogy firkász ne nagyon üljön egy asztalhoz a felső párezerrel: A médiában dolgozók számára elérhető kedvezményes belépő fejenként 35 ezer. Ehhez jön az elvárt báli ruha, a smink, a fodrász, a taxi, stb. Plusz a belépő árában nincs benne az italfogyasztás, ami az árlapot nézve újabb tízezreket jelent egy bálozó párnak. Ha mindezt összeadjuk, annyiért egy másik földrészen több napi szállást és ellátást adnak két főre.

Ha nem lenne néhány tisztes helyi cég, akik saját zsebből mégiscsak meghívnak egy-egy helyi újságírót, akkor még csak mutatóban sem lennének.

Az elnevezésen kívül egyetlen dolog maradt, ami még a médiára utal a Médiabálon, az úgynevezett Év Médiaszemélyisége elismerés, amelyről a szervezők döntenek évről évre. Nyilván nem véletlen, hogy a kezdetektől főként a liberális oldalhoz tartozó országos médiák prominensei közül kerül piedesztálra valaki.

Semmi bajom Szellő István, Vágó István, vagy Sebestyén Balázs szakmai teljesítményével, de vajon miért kell a győri Médiabálon szinte mindig olyan embert elismerni, aki a baloldal(i médiá)hoz kötődik? Vajon a tavaly elhunyt Lovas István - aki kilenc nyelven kommuniukáló kiváló publicista volt és a Szabad Európa Rádióban kezdte a karrierjét - szellemi teljesítménye nem ér fel az idei díjazott Istenes Bencével? A kérdés persze költői.

Arra viszont mégis választ ad, hogy ezek tükrében nagyon nem kell azon gondolkodni, hogyan illene megváltoztatni a Médiabál elnevezést, elég lekaparni a második ékezetet és a médiabal tökéletesen megteszi.

Ezzel együtt úgy látszik, nagy igény van rá Győrött, hiszen idén is telt ház volt. Csak remélni lehet, hogy a bálozók nem csak azért mennek el, mert illik ott lenni, hanem jól is érzik magukat és valóban kötetlenül tudnak beszélgetni mindenkivel, kivéve az újságírókkal.

 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?